Historisch

De oudste weg is de als landschap beschermde Steenstraat waarvan het tracé teruggaat op een secundaire Romeinse weg of 'diverticulum' van de grote Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, uit het begin van onze tijdrekening ter ontsluiting van het kustgebied. Een belangrijk deel van de huidige wegenstructuur is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Relatief kleine kerndorpen in een gemengde landbouwomgeving en veel van deze dorpen en plaatsen werden verwoest tijdens en heropgebouwd na WOI.

Visueel

Op de toppen en de flanken heb je panoramische en weidse zichten, de horizon is vaak bepaald door de topografie (de eigenlijke rug). Je merkt een glooiend reliëf op en verschillende panoramische zichten in vele richtingen vanop de heuvelkam: in zuidwaartse richting zicht op het Houthulstbos en noordwaarts zicht op de Handzamevallei.

De skyline is meestal topografisch begrensd. Het noordelijke gedeelte van de rug is een kleinschalig akker- en weidegebied, dat sporadisch wat perceelsrandbegroeiing kent. Naar het zuiden toe kom meer en meer bos voor, na WOI werden restanten van een vroeg-middeleeuws boscomplex heraangelegd.

Ruimte en structuur

Het huidige tracé van de Steenstraat in het noorden op de grens tussen Woumen (Diksmuide)/ Jonkershove en Esen (Diksmuide)/ Klerken is een onderdeel van het Romeinse diverticulum (secundaire weg in het Romeinse Rijk) of de zijbaan ten noorden van de grote verbindingsweg tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen. Er zijn grote landbouwpercelen met nog weinig perceelsrandbegroeiing aanwezig en nabij gelegen bosstructuren van het Houthulstbos.

Geologie

Tertiar

            Quartaire bedekking

                                                    Terrasgrint

Fysisch

Heuvelrij Geluveld-Staden-Klerken met hoogteligging tot ca. 40 m. Het hoogste punt van Klerken is 43 m boven de zeespiegel gelegen, het dorp zelf ligt op 41 m boven de zeespiegel en de kerk op 37 m. Op nauwelijks 1 km afstand rondom het dorp is de gemiddelde hoogte slechts ca. 10 m.

Bodem

Behoort tot de Zandstreek en wordt gekenmerkt door de 'rug van Westrozebeke' of de centrale kam van West-Vlaanderen (heuvelrij Geluveld-Staden-Klerken) kleinschalig akker- en weidegebied, dat sporadisch wat perceelsrandbegroeiing.