Historisch

Dit gebied wordt vaak geassocieerd met verschillende veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Zo vond op 22 april 1915 er de eerste (Duitse) gasaanval uit de geschiedenis plaats. Tot op vandaag zijn de sporen van de Eerste Wereldoorlog duidelijk zichtbaar in dit gebied, in het gebied bevinden er zich verschillende oorlogsmonumenten. Op heden is dit agrarisch gebieden met verspreide dorpen en gemeentes.

Visueel

Regio die volledig werd heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, duidelijk open landschap met focus op Ieper en de Kemmelberg als oriëntatie punt. Verspreid in het landschap liggen enkele grote gave hoeves bestaande uit losstaande gebouwen, soms een restant van een walgracht en omringd door een bomenrij. Ze bevinden zich buiten de valleien. De gebouwen (boerenhuis, stal, schuur, opstal) staan los van elkaar in een U-vorm.

Ruimte en structuur

Georiënteerd op Ieper, N8 doorkruist de eenheid van west naar oost, weg op Poperinge (N38) als belangrijke verbindingsweg. bomenrijen (dreven) tussen de velden zijn een typisch kenmerk van het landschap. Kleine beken lopen door het agrarisch gebied en geven structuur. Ook het Ieperlee kanaal stroomt doorheen dit gebied.

Geologie

Eoceen

              Quartaire bedekking

Fysisch

Zacht golvend agrarisch gebied en bomenrijen (dreven) tussen de velden zijn een typisch kenmerk van het landschap. Kleine beken lopen door het agrarisch gebied.

Bodem

Zandleemlaag veel dikker dan in de nabij gelegen Galgenbossen wat zorgt voor drogere bodems zonder stuwwatertafel en bijgevolg betere landbouwgronden. Dit bodemkundig verschil vertaalt zich landschappelijk in een ander landgebruik. Vruchtbare zandleemgronden in de beekvalleien.