Historisch

De loop van de Leie is nog duidelijk te herkennen volgens Ferraris en ook de vallei is nog goed herkenbaar op Ferraris en Vandermaelen, alleen waren er toen wel meer meanders aanwezig. De resten van de meanders zijn grotendeels nog goed bewaard. Meanders van de Leie volgens de 17de-18de eeuw, die eind jaren ‘70 werden rechtgetrokken.

Het landgebruik is nog grotendeels te herkennen volgens Ferraris. Het oorspronkelijke landschap is nog duidelijk herkenbaar bij het gehucht Laag-Vlaanderen (Wervik) met natte weiden afgezoomd met knotwilgen en enkele kleine hoevetjes. Verschillende kleine voetwegen, heirbaantracés, relicten van de vlascultuur maar zeker ook de tabaksindustrie waren de gouden jaren voor dit gebied. Relicten van deze huisindustrie zijn op de boerderijen nog soms aanwezig.

Visueel

De hoge bebouwingsgraad leidt tot een gesloten karakter, maar in het agrarische landschap is een zicht op de Leie vlakte mogelijk. Je hebt een sterke invloed van stedelijke kernen Wervik, Menen, Waregem, Kortrijk en een gedeelte is gelegen in ruilverkavelingsgebied (Sint-Baafs-Vijve), maar in de richting van de percelering is de verspreiding van de bebouwing en wegenpatroon nog vrij gaaf.

Ruimte en structuur

Er is een samenkomst van heel wat provincies, nationaliteiten, talen en culturen, maar het is ook een knooppunten regio ivm (water)wegen A19, N8, N58. De Leie en zijn vallei zijn de belangrijkste landschappelijke structuren.

Je hebt een sterke invloed van stedelijke kernen Wervik, Menen, Waregem, Kortrijk. Gedeelte is gelegen in ruilverkavelingsgebied (Sint-Baafs-Vijve), maar in de richting van de percelering is de verspreiding van de bebouwing en wegenpatroon nog vrij gaaf.

Geologie

Eoceen

Ontstaan uit tektonische bewegingen vanaf het midden Pleistoceen. De oppervlakkige micro formaties zijn gevormd door de opeenvolging van glacialen

Fysisch

De Leieflank naar Kortrijk ligt in de vallei van de Leie en wordt gekenmerkt door een zacht golvend en oplopend reliëf. Kleine beken zoals Geluwebeek , Reutelbeek, Wambeke lozen hun wateren in de Leie.

Bodem

De Leieflank op de linkeroever van de Leie ligt in zandlemig Vlaanderen, de rijkdom aan zeer vruchtbare slib verklaart de alomtegenwoordigheid van de landbouw en de zwakke aanwezigheid van het bos. Door de alluviale en overstroombare natuur van de vallei bleven de weilanden er lange tijd, maar door het rechttrekken van de oevers van de Leie en door de snelle afwatering ontstond vanaf de jaren zestig een sterke achteruitgang van de graslanden.