Historisch

Je merkt relatief kleine kerndorpen op in een gemengde landbouwomgeving. Veel van deze dorpen en plaatsen werden verwoest tijdens en heropgebouwd na WOI.

Visueel

Bij de oostelijke flank van de rug van Westrozebeke heb je een semi- gesloten landschap, met vooral naar het oosten toe meer met hagen omzoomde percelen. Vaak is het wel mogelijk hierover heen te kijken. Je hebt een glooiend reliëf met verschillende panoramische zichten.

Ruimte en structuur

Je ziet verspreide dorpen (met de verschillende kerktorens) in het landschap, waar beekvalleien en de geïsoleerde bossen en kerndorpen de hoofdstructuur bepalen, er is geen tot vrij weinig perceelsrandbegroeiing, je hebt kleine regelmatige blokken tot strookvormige percelering, vooral akkerland, verspreide bebouwing, langs wegen is het redelijk geconcentreerd en je hebt een landelijk karakter. Het wordt doorkruist door de snelweg A19 en gestructureerd door de wegen bovenop de rug tussen Passendale en Staden (N303, N313 en N36).

Geologie

Tertiar

            Quartaire bedekking

                                                    Terrasgrint

Fysisch

Vormt de noord-zuid gerichte waterscheidingsrug tussen Leie- en Ijzerbekken, bestaande uit terrasgrint en omgeven door licht versneden heuvelland. Deze boog is een uitloper van de oost-west gerichte West-Vlaamse heuvelkam. Dit heuvelachtig gebied is lichtjes versneden door naar het oosten of westen gerichte beken, die in het zuidelijke gedeelte eerder naar het zuiden, zuidoosten of noordwesten vloeien.

Bodem

Samenhangende biotoopcomplexen zijn teruggebracht tot zeer fragmentaire lijnen en vlakken op de natste en meest hellende plaatsen namelijk kleine bosrelicten langs bovenlopen van beken (‘s Graveneik, Keiaard, Vijverbos), taluds op zandig substraat langs wegen, de spoorwegberm en de hellingsgraslandjes met kwelzones (‘s Graveneik).