Historisch

Het water van de Leie is arm aan kalk en ijzer, en daardoor erg geschikt voor het roten van vlas. De rivier dankt er haar bijnaam aan: de Gouden rivier, naar de glans die het in de Leie gerote vlas had. In 1943 werd het roten van vlas in de Leie zelf of in waterlopen van het Leie-stroomgebied volledig verboden om de milieuaantasting die er het gevolg van was de kop in te drukken. Ook de lakenindustrie kent tot op heden een rijke geschiedenis. De gronden langs de Leie zijn zeer voedselrijke gronden en zijn uitermate geschikt als landbouwgronden. De industrie zorgde ervoor dat het diversiteit in en rond de rivier sterk achteruit ging en momenteel probeert men de diversiteit te herstellen.

Visueel

De hoge bebouwing/lintbebouwing graad leidt tot een gesloten karakter, maar in het agrarisch is een zicht op de mogelijk op de industrie van de Leie.

Ruimte en structuur

De Leie met de industrie rond de rivier zorgen voor de hoofdstructuur in deze eenheid. Ook de autosnelweg en de spoorlijn van de TGV die loodrecht op de Leie liggen zijn structurerende elementen.

Geologie

Eoceen

                Quartair alluvium

Ontstaan uit tektonische bewegingen vanaf het midden Pleistoceen en de oppervlakkige micro formaties zijn gevormd door de opeenvolging van glacialen.

Fysisch

De Leie kan nog vrij meanderen in op het Franse grondgebied, maar in Vlaanderen zijn grote delen van de Leie rechtgetrokken. Het water van de Leie is arm aan kalk en ijzer, en daardoor erg geschikt voor het roten van vlas. Op het grondgebied Vlaanderen is de Leie over de gehele loop van matig verontreinigde tot verontreinigde zuurstofkwaliteit en van slechte tot matig biologische kwaliteit. In Wervik aan de Franse grens stroomt de Leie Vlaanderen verontreinigd binnen. Tussen Wervik en Menen treedt een verbetering op van de zuurstofhuishouding door zelfreinigend vermogen. Voorbij Menen tot in Kuurne gaat de zuurstofhuishouding opnieuw geleidelijk aan achteruit, een belangrijke bron van vervuiling hier is de Gaverse beek - Becque de Neuville.

Langs de oevers van de Leie rijzen nu verschillende grensoverschrijdende waterzuiveringsinstallaties uit de grond die tot stand kwamen via een Frans-Belgische samenwerking. Waterinstallatie zowel in Armentières-Ploegsteert, Komen en Menen. Deze vervuiling is te wijten aan het effluent van
heel wat bedrijven en het kent een grote nitraatinspoeling van de intensieve landbouw.

Bodem

Het Leiebekken is één van de meest geïndustrialiseerde zones. Langs de Leie en de Deûle (zijrivier van de Leie) zijn vormen van zeer oude industrieën terug te vinden: steenkoolmijnen in het mijnbekken, textielindustrie, steenbakkerijen, brouwerijen,… Andere industrieën sluiten hier nu bij aan: chemische industrie, papierfabricage, metaal-industrie, diepvriesgroente-industrie…

Al die industrieën drukken een stempel op de streek en haar waterlopen. Ze brengen een enorme vervuiling met zich mee en gebruiken meer grondwater dan op natuurlijke manier kan worden aangevuld. Het is een grensoverschrijdend gebied dat gedeeltelijk deel uitmaakt van de Westhoek en Frans-Vlaanderen. De rijkdom aan zeer vruchtbaar slib verklaart de alomtegenwoordigheid van de landbouw en de zwakke aanwezigheid van het bos.

Door de alluviale en overstroombare natuur van de vallei bleven de weilanden er lange tijd, maar door de oevers van de Leie en de voortgang van de afwatering ontstond vanaf de jaren zestig een sterke achteruitgang van de graslanden.