Historisch

Op het grondgebied, eertijds doorkruist door de heerbaan Kortrijk-Cassel.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam deze bosrijke streek pal tussen de strijdende partijen te zitten. Wilde hyacinten als oud-bos indicatoren wijzen op het ooit aanwezige bos. Poelen zijn vaak bom- of mijnkraters en de afgedamde vijver in het Eeuwenhout (bos) diende ooit als drinkplaats voor de paarden van de Britse artillerie en als waterbevoorrading voor een wasplaats in Dranouter.

Visueel

Heuvelachtig landschap met resten van het vroegere Houtland (bocagelandschap), West-Vlaamse heuvels zijn van overal zichtbaar. In bovenloop  bezit de vallei nog soortenrijke en reliëfrijke graslanden, dotterbloemhooilanden, houtkanten, bomenrijen en bosjes.

Ruimte en structuur

Douve rivier als landschapsoriëntatielijn. Op de bovenloop bezit de vallei nog soortenrijke en reliëfrijke graslanden, dotterbloemhooilanden, houtkanten, bomenrijen en bosjes en meer naar het zuiden zijn er grotere percelen aanwezig met minder rijke perceelsbegroeiing.

Geologie

Eoceen

                Quartaire bedekking

Fysisch

Tussen de getuigenheuvels en de heuvelrug Nieuwkerke strekt zich de Douvevallei uit. Een brede vallei met zeer zwakke valleiranden en een mooi ingesneden bovenloops gedeelte ter hoogte van het bronniveau op de flanken van de Vidaigneberg. De Douve stroomt oostwaarts naar de Leie met een verval tussen 75 m en mondt na ongeveer 17 km uit in de Leie ter hoogte van Warneton en markeert de grens tussen België en Frankrijk tijdens haar eerste kilometers.

Bodem

In de bovenloop tot aan het kasteelpark Behaegel bezit de vallei nog soortenrijke en reliëfrijke graslanden, dotterbloemhooilanden, houtkanten, bomenrijen en bosjes. Het Eeuwenhout (bos) situeert zich op een helling in de vallei van de Douvebeek tussen de kernen van Loker en Dranouter.