Historisch

Relatief kleine kerndorpen in een gemengde landbouwomgeving, maar veel van deze dorpen en plaatsen werden verwoest tijdens en heropgebouwd na WOI.

Visueel

Je hebt er een glooiend reliëf, met verschillende panoramische zichten in vele richtingen vanop de heuvelkam: in westwaartse richting zicht op het Houthulstbos en noordwaarts zicht op de Handzamevallei. De skyline meestal topografisch begrensd. Storende elementen in het gebied zijn de hoogspanningslijn tussen Houthulstbos en de heuvelkam, serrebedrijven (Keiaard) en een veevoederfabriek (Stampkot).

Het noordelijke gedeelte van de rug is een kleinschalig akker- en weidegebied, dat sporadisch wat perceelsrandbegroeiing kent. Naar het zuiden toe kom meer en meer bos voor, waar na WOI restanten van een vroeg-middeleeuws boscomplex werden heraangelegd.

Ruimte en structuur

Beekvalleien en de geïsoleerde bossen en kerndorpen bepalen de hoofdstructuur, er is geen tot vrij weinig perceelsrandbegroeiing, je ziet kleine regelmatige blokken tot strookvormige percelering, vooral akkerland, verspreide en soms geconcentreerd bebouwing langs wegen en een landelijk karakter. Wordt doorkruist door de snelweg A19 en gestructureerd door de wegen bovenop de rug tussen Passendale en Staden (N303, N313 en N36).

Geologie

Tertiar

              Quartaire bedekking

                                                  terrasgrint

Fysisch

De flanken van de Rug van Westrozebeke vormen de noord-zuid gerichte waterscheidingsrug tussen Leie- en Ijzerbekken, bestaande uit grindafzetting en omgeven door licht versneden heuvelland. Deze boog is een uitloper van de oost-west gerichte West-Vlaamse heuvelkam. Dit heuvelachtig gebied is lichtjes versneden door naar het oosten of westen gerichte beken, die in het zuidelijke gedeelte eerder naar het zuiden, zuidoosten of noordwesten vloeien.

Bodem

Samenhangende biotoopcomplexen zijn teruggebracht tot zeer fragmentaire lijnen en vlakken op de natste en meest hellende plaatsen namelijk kleine bosrelicten langs bovenlopen van beken (‘s Graveneik, Keiaard, Vijverbos), taluds op zandig substraat langs wegen, de spoorwegberm en de hellingsgraslandjes met kwelzones (‘s Graveneik).

Landschappelijke systemen binnen deze eenheid: