Historisch

Het Houtland van het Westland was ooit een zeebodem, getuigen hier van zijn de destiaanheuvels (heuvels die nabij hun top of soms volledig bestaan uit het Zand van Diest, een zee-afzetting uit het laat-Mioceen, in een periode van ongeveer tien tot zeven miljoen jaar geleden) die zich in dit gebied bevinden. Het omliggende gebied bood minder weerstand tegen erosie en is dan ook lager gelegen. In dit gebied kwam ooit een bocagelandschap voor, maar door de groeiende druk van de landbouw is veel bocage verdwenen. Soms zijn resten van het vroegere bocage nog verspreid terug te vinden in dit landschap.

Visueel

Het Houtland is niet meer typische bocage land van vroeger, her en der zijn wel nog resten terug te vinden. De heuvels in het zuiden zijn vanop grote afstand zichtbaar, dus we hebben vaak vrij open zichten.

Ruimte en structuur

De kerndorpen met in het hinterland de alleenstaande hoeves zijn karakteristiek, maar de grote wegen infrastructuur (A25, D916, D933,…) zorgen voor duidelijke lijn elementen in het landschap. De Romeinse wegen vertrekkende vanuit Cassel zijn duidelijk aanwezig vanop de toppen maar verdwijnen in een grotere structuur wanneer men op de begane grond staat. Deze lijnelementen hebben echter wel gezorgd voor de structuur van het huidige landschap.

Geologie

Eoceen

              Paleoceen

Fysisch

We zien een uitgestrekt gebied waar voornamelijk een licht glooiend landschap voorkomt dat wordt gevormd door kleine beken die door het agrarisch gebied lopen. Sommige delen van dit Houtland zijn vlak.

Bodem

Het Houtland van het Westland is een uitgestrekt landbouwgebied met onregelmatig percelen waar verspreid nog rest van bocage aanwezig zijn, maar veel bocage is verdwenen door de intensivering van de landbouw.

Landschappelijke entiteiten in deze eenheid: